[O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi

U mnie nigdy woda nie kapie, nawet w największy upał, czyli jak napisał przedmówca odpływ skroplin musi być wyprowadzony w miejsce, gdzie woda od razu odparowuje.

[O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi

Czy ktoś z Was ma u siebie moda żeby przeciwmgielne zapalały się wraz z drogowymi (długimi). Dało by się to komputerem poustawiać czy tylko ingerencja w kable pozostaje?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r1D3GCQVrbo[/youtube]

Komentarz

• eaglemirek
      RS
      • 2010
      • 14107
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A jaki sens jest takiego "moda" :?: :shock:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

Dlugie wlaczasz jak jestes sam na drodze, wiec dodatkowe zapalenie halogenow nikomu nie bedzie przeszkadzalo a moze polepszyc widocznosc. Za to efekt przy mruganiu jest mocny :P

Komentarz

eaglemirek, mam krętą i wąską drogę do domu. Wieczorem jeżdżę na długich + przeciwmgielne bo w O2FL fajnie doświetlają pobocze. Jak jedzie coś z przeciwka to wyłączam długie i muszę grzebać lewą ręką żeby wcisnąć i wyłączyć przeciwmgielne i potem z powrotem włączać.

Komentarz

• eaglemirek
            RS
            • 2010
            • 14107
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dalej jestem nie przekonany :!: Na krętej możesz sobie długie wsadzić :!: nic dalej nie widzisz (zakręt), brak zakrętów prosta większa prędkość przeciwmgielne możesz sobie wsadzić :!: bo za krótko świecą :!: Sprawdź sobie na jaką odległość świecą te Twoje przeciwmgielne - zalep reflektory czymś ciemnym i spróbuj jechać po swojej krętej drodze na samych p.mgielnych.
            I dla mnie najważniejsze- pusta ta Twoja kręta wąska droga, jedziesz jak choinka wszystko co może świecić włączone :!: widzisz dobrze. Z za zakrętu wyłania się inny samochód lub dwa. Wył. swoje dodatkowe światła, reflektory tych z naprzeciwka dodatkowo ci walą po gałach nawet jak mają dobrze ustawione. Efekt jest taki że w zależności od prędkości z jaką się poruszasz kilkanaście jeśli nie dziesiąt metrów popingalasz na czuja :!:
            namo, A doświetlania zakrętów to Ty nie masz przypadkiem :?:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Zamieszczone przez eaglemirek
              namo, A doświetlania zakrętów to Ty nie masz przypadkiem :?:
              Mam, tylko do 40 km/h się włączają a ja jeżdżę szybciej tymi zakrętami.

Może mam coś z oczami ale lepiej widzę studzienkę lub dziurę przy krawędzi jezdni na przeciwmgielnych.

Ale temat tego nie dotyczy. Wie ktoś jak włączyć takiego moda?

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Na kretej drodze wcale nie musisz wyłączać halogenow przecież.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

Zamieszczone przez Enriquez
                  Na kretej drodze wcale nie musisz wyłączać halogenow przecież.
                  Masz rację, ale Pani jadąca z przeciwka Micrą jest wtedy ślepa jak kret :-)

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez namo
                    Masz rację, ale Pani jadąca z przeciwka Micrą jest wtedy ślepa jak kret
                    Nie sądzę, bo halogeny świecą totalnie w dół.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• macluke
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875

Re: [O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi

Zamieszczone przez namo
                      Czy ktoś z Was ma u siebie moda żeby przeciwmgielne zapalały się wraz z drogowymi (długimi). Dało by się to komputerem poustawiać czy tylko ingerencja w kable pozostaje?
                      znalazłem odwrotną funkcję w module centralnej elektryki - zablokowanie przeciwmgielnych wraz z drogowymi...

Komentarz

macluke, o tej funkcji wiem od kropeck

Komentarz

• piociel
                          Rider
                          • 2010
                          • 526
                          • Volkswagen

Doskonale rozumiem namo. Też tak bym chciał. Jak ci się uda to daj znać
                          Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                          Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Kodowaniem to raczej się nie da tak ustawić.
                            A jeśli już będziesz robił "na przewodach" to daj dodatkowo przełącznik, który będzie odłączał te halogeny od drogowych tak, żebyś tam gdzie to niepotrzebne nie świecił jednych i drugich.

Najprościej będzie to zrobić po stronie sterującej, czyli wykorzystać styk ( a właściwie przewód ) świateł przeciwmgielnych w przełączniku świateł i "zwierać go" poprzez mały dodatkowy przekaźnik, którego cewka zasilana jest z wyjścia świateł drogowych. Jak przygotujesz przekaźnik i kabelki na stole to podłączenie w aucie na "szybkozłączki" zajmie kilka minut ( z czego 80% to rozbiórka plastików ).
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• TomekRs
                              RS
                              • 2011
                              • 1670

eaglemirek -wystarczy wlaczyc pozycyjne i halogeny i zobaczy jak swieca same halogeny w nocy

Komentarz

• czyzyk64
                                Elegance
                                • 2008
                                • 866

a ja mam innego rodzaju pytanie, chodzi o zamontowanie lamp halogenowych w octavi przed FL takich jakie sa w po FL. pomijam kwestie estetycyne i sam montaz w zderzaku tych lamp, chodzi mi raczej jak w oct przed fl podlaczyc sie w instalacje aby dzialalo to jak po fl. aby byly swiatla dzienne na tych malych zarowkach , a halogeny palily sie z wlacznika. Wie ktos moze jak to jest zbudowane w oct po FL

Komentarz

• eaglemirek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 14107
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                                  eaglemirek -wystarczy wlaczyc pozycyjne i halogeny i zobaczy jak swieca same halogeny w nocy
                                  Masz rację jakoś na szybko nie pomyślałem o tej opcji co nie zmienia faktu że jazda z prędkościami 60 i więcej na tych światłach daje niewiele :!: Będę nadal przy swoim że jak sama nazwa wskazuje to są światła do używania w gęstej mgle (itp) i w dużej mierze po to aby inni użytkownicy drogi nas widzieli :!: Drogowe i p.mgielne użytkowane jednocześnie razem jak dla mnie się znoszą.
                                  Mogę zrozumieć że ktoś chce mieć taki bajer ale funkcjonalność jak dla mnie zerowa. No ale to moje zdanie i mogę się mylić. A może ktoś to mi łopatologicznie wytłumaczy :diabelski_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• piociel
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 526
                                    • Volkswagen

A może ktoś to mi łopatologicznie wytłumaczy :diabelski_usmiech
                                    Najprościej jak umiem. Słup światła jest szerszy i świetnie doświetla pobocze. Sam miałem taką potrzebę przy jeżdzie w nocy wąską i krętą drogą. Spróbuj, a zobaczysz różnice. Zobaczyć zwierzątko czające się na poboczu...bezcenne
                                    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

eaglemirek, może masz jakieś słabe żarówki w swojej O2FL albo fotel za nisko skoro nie doceniasz jazdy na przeciwmgielnych w tym modelu. Jadąc od granicy z niemcami autostradką w nocy jechałem na przeciwmgielnych+mijania. Super było widać koleiny a przeciwmgielne oświetlały ładnie nawet lewy pas i wyostrzały występujące studzienki i nierówności. Moim zdaniem, więcej światła na drodze = większe bezpieczeństwo. Ile razy rozbijało się miskę, krzywiło wahacz lub felgę bo "nie zauważyłem". Długie świecą "daleko" a kilka metrów przed autem jest ciemno, nie widać wtedy tych studzienek i nierówności.

Komentarz

• eaglemirek
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 14107
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez namo
                                        Jadąc od granicy z niemcami autostradką w nocy jechałem na przeciwmgielnych+mijania.
                                        No to jeszcze raz zapytam na jaką odległość Ci te przeciwmgielne oświetlają :?: I z jaką prędkością się poruszałeś tą autostradką :?: Ile metrów pokonujesz przy takiej prędkości i jaki jest czas aby zareagować na niespodziewaną syt na drodze :?:
                                        Nigdy nie jeżdżę na drogowych :!: czasami co najwyżej sobie mrugnę długimi :!:
                                        Dlaczego tak robię to pisałem wcześniej.
                                        Przytykasz mi
                                        Zamieszczone przez namo
                                        eaglemirek, może masz jakieś słabe żarówki w swojej O2FL albo fotel za nisko skoro nie doceniasz jazdy na przeciwmgielnych w tym modelu.
                                        To ja powiem może najwyższy czas w Twoim wypadku zmienić okulistę :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

namo, no to ruszaj z produkcją "modułu":

- Przekaźnik 1x2,5pln,
                                          - szybkozłączki do przewodów 4x0,25pln,
                                          - wsuwki elektryczne do przekaźnika 4x0,25pln,
                                          - przewód 0,5mm2 2mx1,5pln.

W sumie 7,5 pln + 30 min własnej roboty i masz to co chcesz...
                                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• locaj85
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 482

Zamieszczone przez namo
                                            Jadąc od granicy z niemcami autostradką w nocy jechałem na przeciwmgielnych+mijania.
                                            No to jeszcze raz zapytam na jaką odległość Ci te przeciwmgielne oświetlają :?: I z jaką prędkością się poruszałeś tą autostradką :?: Ile metrów pokonujesz przy takiej prędkości i jaki jest czas aby zareagować na niespodziewaną syt na drodze :?:
                                            Nigdy nie jeżdżę na drogowych :!: czasami co najwyżej sobie mrugnę długimi :!:
                                            Dlaczego tak robię to pisałem wcześniej.
                                            Przytykasz mi
                                            Zamieszczone przez namo
                                            eaglemirek, może masz jakieś słabe żarówki w swojej O2FL albo fotel za nisko skoro nie doceniasz jazdy na przeciwmgielnych w tym modelu.
                                            To ja powiem może najwyższy czas w Twoim wypadku zmienić okulistę :!:

eee czytam i nie wierzę, Kolego włącz sobie wszystkie światła na pustej drodze i zobacz na własne oczy, jak nie widzisz różnicy na plus, to ja nie wiem czy nie patrzysz w lusterko ( wybacz ironię)... weź miarę i zmierz

przecież różnica to są "metry " w szerokości oświetlanej przestrzeni...

nie raz dzięki tym reflektorom w porę zauważyłem zwierzaka czającego się przy drodze.

Komentarz

Pracuję...